fbpx
hrcsnlenfifrdehuitmknoplrusrskslessv

Pretraži MTC

Pretraži MTC

Piše i slika: Slaven Gajdek 

Ideja o izgradnji autoputa između Zagreba i Splita pojavljuje se u različitim studijskim varijantama od početka šezdesetih godina prošlog stoljeća. Razmatrala se najkraća varijanta; Zagreb - Pisarovina - Velika Kladuša - Bihać - Knin - Split u dužini od 292 km. Cijelo je desetljeće trajala razrada projektne dokumentacije i izrada investicijskih planova da bi gradnja 1970. stvarno i započela. Nažalost, političke promjene do kojih je tada došlo u Hrvatskoj nasilno i zauvijek su prekinule sve aktivnosti vezane uz taj autoput.

Radovi koji su tada započeti bili su na dionici Strmica - Lička Kaldrma, točnije kod sela Lički Tiškovac u dolini rijeke Butižnice. Napravljeno je 10-ak km trase na kojoj su bila predviđena 2 tunela i 2 mosta što je vidljivo i danas 50 godina nakon obustave radova.

Za taj autoput naročito se zalagala tadašnja hrvatska političarka Savka Dabčević Kučar tako da su tada taj fantomski autoput nazivali Savkin autoput.

 

moto kacige logo

 

Da je autoput ikada i sagrađen sada bi vjerojatno dijelio sudbinu unske pruge.

Tih nekoliko sela gdje je tada započeta gradnja danas je najodsjećeniji i najizoliraniji dio teritorija Republike Hrvatske tako da je obilazak lokacije poprilično kompliciran.

Krenuli smo iz Knina prema graničnom prijelazu Strmica. Neposredno prije same granice postoji skretanje lijevo prema željezničkoj stanici gdje smo skrenuli i samo pratili zadani put koji većim dijelom prati tzv. unsku prugu i rijeku Butižnicu. Dolaskom do stare napuštene ciglane ujedno smo došli i do kraja asfalta. Dalje nastavljamo makadamom dok cesta u više navrata presijeca državnu granicu, tako da se čas vozimo kroz Hrvatsku, čas kroz Bosnu. Dolaskom u Lički

 

skuterland logo

 

Tiškovac lijepo je vidljivo sve gore spomenuto, a trasom se dan danas odvija nešto malo lokalnog prometa. Putem dalje do Ličke Kaldrme sve isto, malo Hrvatska, malo Bosna i povratak na asfalt. Tek dolaskom do sela Dugopolje sigurni smo 100% da smo na teritoriju Republike Hrvatske i da će nas put dalje odvesti u Srb.

Kako proći ovim putem? Mi smo u PU Knin ishodili pisanu dozvolu policije za prolazak ovim putem. Dozvola se inače dobije bez problema jer ipak u našem Ustavu je zajamčena sloboda kretanja. Ne znam da li je i danas potrebna ta dozvola, ali korisno je raspitati se. Samo ne zaboravite da se krećete po državnoj granici koja je danas vanjska schengenska granica EU i da su svakakva iznenađenja moguća.

[ čitajte dalje ]

 

MTC WEB SHOP


MTC Web Trgovina

MOTORNA ULJA

MOTORNA ULJA

ITALJET DRAGSTER

ITALJET DRAGSTER

Svijet skutera

Svijet skutera

PEUGEOT MOTOCYCLES

PEUGEOT MOTOCYCLES

motokacige.hr

motokacige.hr

ŠEPIĆ COMMERCE

ŠEPIĆ COMMERCE